Altın krizinin perde arkası: Kilogram başına 5 bin dolar fark

Türkiye’ye Kaçak Altın Girişinde Büyük Artış

İç ve dış piyasa fiyat makasının 5 bin doları aşmasıyla yurda kaçak altın girişinde büyük artış yaşanıyor. MHP’den gelen açıklama ile konu Türkiye gündeminin üst sıralarına yerleşti.

MHP’den İstifa Açıklaması Geldi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “parti içi yapılan bir inceleme sonucunda” Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Bolu Milletvekili İsmail Akgül ve Kilis Milletvekili Mustafa Demir’in istifalarının istendiğini ve kabul edildiğini açıkladı. Üç vekilin altın kaçakçılığı soruşturmasında adlarının geçtiği iddia edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise iddialara ilişkin “Yargımıza intikal etmiş bir adli soruşturma söz konusu değil” açıklamasını yaptı. MHP’li vekillere yönelik “altın kaçakçılığı” iddiaları gündemdeki yerini koruyor.

Altın İhracatında Büyük Artış

2022 ve 2023 yılının ilk yedi ayında altın ihracatında büyük artış yaşandı. TÜİK verilerine göre, 2022’de işlenmemiş altın ithalatı bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 200’ün üzerinde bir artışla 379,2 ton (20,4 milyar dolar), 2023’ün ilk yedi ayında ise yaklaşık 320 ton (19,2 milyar dolar) olarak gerçekleşti. Cari işlemler açığını olumsuz etkilediği belirtilerek 7 Ağustos 2023’te altın ithalatına kota getirildi. Ancak bu durum kaçak altın ticaretini artırdı.

Vatandaş Güvenli Limana Yöneldi

Piyasadaki güvensizlik ortamı, vatandaşı yastık altı birikime yöneltti. Uzmanlar, yastık altında 8 bin ton altın bulunduğunu belirtiyor. Jeopolitik riskler ve artan savaş riski vatandaşların altın alımını artırdı. Uzmanlar, güçlenen dolar etkisinin altın fiyatlarındaki yükselişi destekleyeceğini ve 2025 sonu için altın tahminlerini yükselttiğini belirtiyor. UBS, 2025 altın tahminini ons başına 2 bin 900 dolara çıkardı.

Büşra İlaslan